Pazar, Ekim 13, 2024

1 aylık müsilaj incelemesinden sonra Marmara’dan sevindirici haber

Siyaset

Temmuz ayında dünya çapında 142 yılın sıcaklık rekoru kırıldı

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), geçtiğimiz Temmuz ayının 20. yüzyılın ortalamasının 0.93 derece üzerine çıkarak şimdiye kadar dünya...

FETÖ’den 6 yıl 3 ay ceza alan eski savcı tutuklandı

Samsun'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yargılandığı mahkemece 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılıp cezası...

Marmara Denizi’nde birçok noktada görülen müsilaj oluşumunu araştırmak üzere ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün araştırma gemisi Bilim-2 1 ay süren araştırma yaptı.

1 aylık müsilaj incelemesinden sevindirici sonuçlar

Çalışmalarını sürdüren Bilim-2 gemisinden sevindirici sonuçlar geldi. Açıklamalara göre müsilaj ilk 30 metreye sıkıştı ve büyümesi biraz durdu.

1 aydır Marmara Denizi genelinde çalışma yürüten ODTÜ’nün araştırma gemisi Bilim-2’deki bilim ekibinin son çalışmaları ve tespitleriyle ilgili Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel bilgi verdi.

Bilim- 2 gemisinde bulunan ahtapot , çoklu karot örnekleyici cihazı ve derin suya özel geliştirilmiş sensörlü cihazlarla müsilajın derin sulara, 100 metre ve altına inip inmediğine bakıldı. Bilim ekibi müsilajın etkilerini inceledi.

“ÜREMESİNİN, BÜYÜMESİNİN BİRAZ DURDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Yürüttükleri çalışmalarının ardından tekrar karaya dönen ve yapılan ikmalin ardından yeniden sefere çıkarak araştırmalarını sürdüreceklerini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Yücel, “En önemli bulgu, müsilaj ilk 30 metreye sıkışmış durumda. Üremesinin, büyümesinin biraz durduğunu görüyoruz. Yaptığımız araştırmalar daha derin suya inmediğini gösteriyor ve derin deniz tabanına da müsilaj tabakanın çökmediğini son günlerde bulduk” diye konuştu.

”İLK 30 METREDE KALMASI MARMARA İÇİN OLUMLU BİR HABER”

Çanakkale Boğazı’ndan Ege’ye doğru müsilaj tabakalarının önemli bölümünün çıktığını belirten Doç. Dr. Mustafa Yücel, “Şu an zaten uydu verilerinden de gördüğümüz, Tabi bu Ege Denizi için bir risk ama Marmara için bu nispeten olumlu bir gelişme” dedi.

İstanbul’daki müsilaj durumuyla ilgili de bilgiler veren Mustafa Yücel, “İstanbul’un açığına çıktığınızda, akıntının etkisi altında olmayan İstanbul’un güneyindeki deniz alanlarına baktığınızda müsilaj oradaydı. O dipteki müsilajın rüzgar ve akıntılardaki bir değişim ile tekrar yüzeye çıkıp İstanbul’un bazı kıyılarını vurma riski hala var” dedi.

“MÜSİLAJ İLERLEMİYOR”

Müsilajın ilerlemediğini, dibe inmemiş durumda olduğunu dile getiren Doç. Dr. Mustafa Yücel, “Eğer yeni bir besin girdisi olmazsa büyük yağışlar, karasal girdiler ani azot fosfor yükünü arttırıcı girdiler olmaz, biz açıkçası yaz içerisinde daha duracağını öngörüyoruz” diye konuştu.

1210 METREDEN ÖRNEK ALINDI

Yücel, özel bir cihazla sediman karotu örneği çıkardıklarını ve bunun ilk olduğunu dile getirerek “Bir arşiv niteliğinde. Marmara’nın dip sedimanının belki 20-25 santimetresi siyah alt tarafı daha kahve rengi. Benim ilk görüşüm üstteki kısım Marmara’nın daha kirli olduğu ve oksijenini kaybetmeye başladığı yıllara tekabül ediliyor. Üst tarafta daha temiz olduğu yıllara tekabül ediyor” dedi.

Son Haberler

Şairler Şiirleriyle Öğrencilere Unutulmaz Anlar Yaşattı

Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 23’üncü kez düzenlediği Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları kapsamında şairler, 5 farklı okulda yazı ve şiir...

Bu Haberlere de Göz Atın